FAQ

1. Hoe kies je het juiste incontinentieproduct?
Stap 1

Bepaal eerst de mate van incontinentie. Afhankelijk van de mate van incontinentie, de frequentie van het ongecontroleerd urineverlies en de mobiliteit van een persoon kan er gekozen worden voor een absorberend product.

Stap 2

Kies het soort absorberende product dat u wilt gaan gebruiken.

Stap 3

Bepaal de juiste maat (size) van een absorberend product, zodat het optimaal aansluit op het lichaam. Wij hebben een vragenlijst opgesteld die de keuze voor het juiste product en de juiste maat gemakkelijk maakt. Ga hiervoor naar de keuzehulp.

2. Incontinentieslips, of pants, of anatomisch gevormd inlegverband?

Afhankelijk van de persoonlijke behoefte en voorkeur kan er gekozen worden tussen drie systemen:

  • open systeem - anatomisch gevormd inlegverband dat de heupen vrij laat
  • half open systeem - incontinentieslips met elastische heupband
  • gesloten systeem - incontinentieslips die de heupen geheel bedekken en incontinentie pants (broekjes)

Voor mobiele mensen, bij wie gedeeltelijk de controle over het plassen verloren is gegaan, is het anatomisch gevormd inlegverband heel geschikt. Het kan worden bevestigd met fixatieslips. Ook geschikt zijn de incontinentieslips met elastische heupbanden. Dan zijn er nog de pants, wegwerpbroekjes die op gewoon ondergoed lijken en zeer gemakkelijk in gebruik zijn.

Voor mensen met beperkte mobiliteit en bedlegerige mensen is het gesloten systeem heel geschikt. Het biedt optimale bescherming bij matige en zware incontinentie.

De absorberende producten van de drie systemen bieden uitstekende bescherming bij incontinentie. Het is wel belangrijk dat er een product in de juiste maat wordt gekozen en dat het absorptievermogen is afgestemd op de persoonlijke behoefte. Ook moeten de absorberende producten worden geactiveerd voor gebruik.

3. Zijn er verschillende absorberende producten voor vrouwen en mannen?

Voor lichte incontinentie zijn er absorberende producten beschikbaar die speciaal zijn ontwikkeld voor vrouwen en voor mannen, gebaseerd op de anatomische verschillen. Seni Lady incontinentieverband is voor vrouwen en Seni Man incontinentieverband voor mannen. Alle absorberende producten voor matige en zware incontinentie, het anatomisch gevormd inlegverband, de inleggers, incontinentieslips en pants, zijn uniseks en dus geschikt voor vrouwen en mannen.

4. Wat is het verschil tussen incontinentieverband en maandverband?

Sommige vrouwen met lichte incontinentie gebruiken maandverband om zich te beschermen, maar maandverband biedt geen effectieve bescherming bij incontinentie. Incontinentieverband en maandverband zien er ongeveer hetzelfde uit, echter de samenstelling en werking verschillen en zijn afgestemd op de specifieke toepassing. Klik hier voor meer informatie.

5. Waarom kiezen voor ademende producten?

De huid heeft voortdurend toevoer van lucht nodig om te kunnen ademen en zodoende in goede conditie te blijven. Wanneer de buitenlaag van een incontinentieproduct alleen uit een laag vochtwerende folie bestaat, dan wordt de luchtcirculatie geblokkeerd, waardoor de huid gaat transpireren. Bij langdurig gebruik van producten met folie kan de huid beschadigen en daardoor kwetsbaarder worden voor doorligwonden.

Ademende producten minimaliseren de kans op huidirritaties en doorligwonden door de speciale structuur van de buitenlaag. In de Premium Quality producten van Super Seni, Seni Active, San Seni, Seni Optima, Seni Lady en Seni Man is de gehele buitenlaag gemaakt van dampdoorlatend materiaal. Dit materiaal heeft dezelfde vochtwerende eigenschappen als folie, maar is tevens voorzien van microporiën. De diameter van de microporiën is te klein om vocht door te laten, maar groot genoeg om lucht te laten passeren. Hierdoor wordt de luchtcirculatie niet belemmerd en kan de huid vrij ademen.

Het gebruik van een ademende buitenlaag zonder folie heeft geen nadelig effect op het absorptievermogen en de snelheid van de vochtopname, maar verhoogt wel het draagcomfort. Ademende incontinentieproducten ritselen niet, zijn daarom discreet in gebruik en voelen zacht aan. Het non-woven materiaal dat de heupen bedekt bij incontinentieslips en pants is ook luchtdoorlatend.

6. Absorberen dikkere incontinentieproducten meer vocht?

Het idee dat dikkere incontinentieproducten altijd een hoger absorptievermogen hebben dan dunnere producten is niet juist. De absorptiekern van dunne incontinentieproducten is samengeperst, om het draagcomfort te verhogen en is discreter in gebruik. Minstens zo belangrijk is het feit dat een samengeperste kern zorgt voor een betere verspreiding van het vocht over de kern.

Waardoor wordt het absorptievermogen bepaald?

  • de hoeveelheid cellulose in de absorptiekern
  • de aanwezigheid van een superabsorber, die vocht bindt tot gel en urinegeur neutraliseert

Zonder superabsorber zou het vocht direct uit de kern geperst worden, zelfs bij lichte druk. Kortom, de combinatie van cellulose en de juiste hoeveelheid superabsorber bepalen het absorptievermogen van een incontinentieproduct. Het absorptievermogen hangt niet in de eerste plaats af van de dikte van de kern.

7. Heeft iemand met een katheter incontinentieproducten nodig?

Als de persoon met een katheter geen last heeft van fecale incontinentie, dan volstaat doorgaans het gebruik van bedonderleggers of incontinentieverband. Indien er wel sprake is van fecale incontinentie, dan wordt het aanbevolen om Seni V anatomisch gevormde inleggers zonder barrièrelaag te gebruiken. Deze inleggers zijn ideaal voor de bescherming van kleding en beddengoed bij fecale incontinentie en veroorzaken geen huidirritaties en huidschade. Ze kunnen niet als losstaand product bij urine-incontinentie worden gebruikt, maar wel als extra inlegger voor meer absorptievermogen.

Het wordt aanbevolen om absorberende producten te gebruiken in de perioden tussen de katheterisaties.

8. Welke producten gebruiken bij fecale incontinentie?

Soms heeft iemand naast urine-incontinentie ook last van fecale incontinentie. Het absorberende product dat voor urineverlies wordt gebruikt raakt dan bevuild door ontlasting. Hierdoor kan het volledige absorptievermogen van het absorberende product niet worden benut. Er moet vaker worden verschoond, waardoor de kosten toenemen. Om dit te vermijden kunnen extra inleggers in het incontinentieproduct worden gebruikt. Na het bevuilen kan de inlegger worden verwijderd en het incontinentieproduct hoeft niet te worden vervangen.

Het Seni assortiment omvat Seni V inleggers. Seni V Normal kan worden gebruikt in alle maten incontinentieslips en pants. Seni V Maxi kan alleen gebruikt worden in slips en pants in de maat Extra Large.

9. Hoe moet de huid worden verzorgd bij incontinentie?

De huidverzorging van mensen met incontinentie vereist speciale aandacht. Dagelijkse verzorging en een goede hygiëne helpen huidproblemen voorkomen, verhogen het comfort en zorgen voor een beter gevoel.

Wat wordt er verstaan onder dagelijkse verzorging? Het gebruik van speciale reinigings- en verzorgingsproducten voor de dagelijkse verzorging van de huid die wordt blootgesteld aan schadelijke factoren. Er zijn speciale reinigings- en verzorgingsproducten voor mensen met urine-incontinentie verkrijgbaar bij apotheken en drogisten. Het is beter om producten van één huidverzorgingslijn te gebruiken, zoals Seni Care. De producten van één lijn vullen elkaar aan en zijn optimaal op elkaar afgestemd. Door producten van verschillende merken te gebruiken kan de werking ervan worden opgeheven of er kunnen huidirritaties optreden.

Niet vergeten! De huid van iemand die incontinentieproducten gebruikt is heel gevoelig. Door voortdurende blootstelling aan irriterende factoren kan de huidconditie verslechteren. Gebruik huidverzorgingsproducten met mate en volg de bijgeleverde instructies op om te voorkomen dat de huid meer beschadigd raakt. Verzorg de kwetsbare huid onder het absorberende product bij iedere verschoning. Voer elke behandeling voorzichtig en zachtjes uit. Gebruik zachte handdoeken en washandjes. Voor meer informatie over huidverzorging, ga naar Huidverzorging.

10. Hoe vaak moet een incontinentieproduct worden verschoond?

Een incontinentieproduct moet zo vaak als nodig is worden verschoond, d.w.z. wanneer het zo vol is dat het niet méér vocht kan opnemen. Het wordt aangeraden om het incontinentieproduct direct te verschonen bij ontlasting, zodat de huid niet onnodig geïrriteerd raakt. Bij urine-incontinentie geeft de vochtigheidsindicator op het product aan wanneer er moet worden verschoond.

Opgelet! Controleer regelmatig hoe nat het incontinentieproduct is. Wanneer het al lange tijd nat is, kan de absorberende kern gaan samenklonteren, wat weer kan leiden tot huidirritaties en verminderd draagcomfort.

11. Zijn absorberende producten veilig in gebruik?

Seni absorberende producten zijn veilig in gebruik. Seni verwerkt geen latex in de incontinentieproducten, waardoor de kans op allergische reacties minimaal is. De grondstoffen die Seni gebruikt voor de productie van absorberende producten zijn afkomstig van betrouwbare toeleveringsbronnen en zijn uitgebreid getest op kwaliteit en veiligheid. De producent is ISO gecertificeerd. Alle producten voldoen aan de strenge veiligheidseisen van de Europese Unie. Het CE teken is vermeld op de verpakkingen van de producten.

12. Wat wordt bedoeld met het activeren van een incontinentieproduct?

Het is nodig om een incontinentieproduct voor gebruik te activeren. Hierdoor wordt het product klaargemaakt voor gebruik. Er komt lucht in de samengeperste absorptiekern, zodat het vocht goed kan verspreiden, en de vochtwerende randjes komen omhoog om lekkages aan de zijkanten te voorkomen.

13. Hoe kun je lekkages voorkomen?

Lekkages komen meestal voor wanneer een product niet geschikt is voor het incontinentie level of wanneer het de verkeerde maat heeft. Volg onderstaande adviezen op voor optimaal draagcomfort en maximale bescherming.

  • Het incontinentieproduct moet goed aansluiten – kies daarom de juiste maat
  • Het absorptievermogen moet voldoende zijn voor de mate van ongecontroleerd urineverlies
  • Activeer het incontinentieproduct voor gebruik
  • Zorg dat de vochtwerende randjes aan de zijkanten aansluiten op het lichaam en niet gedraaid zijn
  • Verschoon het incontinentieproduct zo vaak als nodig is

's Nachts kan er een zachte bedonderlegger worden gebruikt voor extra bescherming tegen doorlekken.