Huidproblemen bij incontinentie

Er ontstaan al snel huidirritaties wanneer de huid langdurig in contact komt met urine, feces en de broeierige omgeving van een absorberend product, of wanneer men langdurig in dezelfde houding moet zitten of liggen.

Symptomen van huidirritatie

  jeuk

  branderig gevoel

  stekend gevoel

  gespannen huid

  roodheid

  schilferige huid

Bij mensen met beperkte mobiliteit en bij bedlegerige mensen heeft de huid extra aandacht nodig en moet regelmatig worden gecontroleerd, met name wanneer er dagelijks absorberende incontinentieproducten worden gebruikt. Kleine irritaties kunnen al snel leiden tot grotere letsels als incontinentie dermatitis en decubitus.

Incontinentie dermatitis ontstaat door de inwerking van transpiratievocht, urine en/of feces op de huid, door de aanwezigheid van warmte en onvoldoende luchtcirculatie. De huid verzwakt hierdoor en wordt kwetsbaarder voor wrijf- en schuifkrachten, wat kan leiden tot vochtgerelateerde beschadigingen of schaafwonden. Decubitus wordt voorafgegaan door roodheid en veroorzaakt door langdurige druk op een bepaald huidgebied, meestal ter hoogte van een botuitseeksel. Hierdoor kan ischemie ontstaan: de bloedvaten in de huid worden dichtgedrukt en de toevoer afgesloten, waardoor cellen afsterven. Het kan optreden in alle lagen van de huid, zelfs tot op het bot.

Wat moet u niet vergeten?

 • Goede huidverzorging en hygiëne zijn uiterst belangrijk bij de verzorging van zieke of gehandicapte mensen.
 • Het gebruik van ademende absorberende producten vermindert de kans op huidirritaties. Deze producten belemmeren niet de luchtcirculatie, zodat de huid vrij kan ademen.
 • Ondergoed en kleding van natuurlijke materialen zorgen ook voor een goede luchtcirculatie, wat de kans op huidirritaties vermindert.
 • Huidirritaties, zelfs hele kleine, moeten niet worden onderschat. Ze kunnen snel overgaan in pijnlijke huidletsels die moeilijk te genezen zijn.

Preventieve behandeling van doorligwonden is nodig bij mensen met urine en/of fecale incontinentie die absorberende producten gebruiken, zeker bij mensen die bedlegerige zijn of een rolstoel gebruiken. Daarom zijn regelmatige controle en een goede huidverzorging uiterst belangrijk. Voor meer informatie over het voorkomen van decubitus, klik hier.