Mythen en feiten over UI

Voor veel mensen is incontinentie een gevoelig onderwerp. Echter, door professionele hulp te vragen en zich goed te laten informeren en adviseren kunnen vragen worden beantwoord en onzekerheden wegnomen. Giswerk en beperkte kennis leiden vaak tot verkeerde conclusies. Er zijn dan ook vele mythen over incontinentie.

Incontinentie komt alleen voor bij oudere mensen

De overtuiging dat ongecontroleerd urineverlies alleen voorkomt bij oudere mensen komt voort uit het feit dat deze aandoening wordt geassocieerd met veroudering van het organisme.
Het is waar dat incontinentie veel voorkomt bij oudere mensen, maar ook jonge mensen kunnen er last van hebben. Incontinentie kan een complicatie zijn van diverse medische aandoeningen, ongeacht leeftijd en geslacht. Zelfs een gewone verkoudheid kan ongecontroleerd urineverlies tot gevolg hebben.

Urine-incontinentie is een ziekte

Incontinentie is geen op zichzelf staande ziekte, maar een verschijnsel dat kan optreden bij diverse medische stoornissen. In sommige gevallen is incontinentie een symptoom van een ziekte en zal weer verdwijnen na behandeling van de betreffende ziekte. Soms wordt incontinentie veroorzaakt door een tijdelijke verandering in de lichamelijke gesteldheid, zoals bijvoorbeeld bij zwangerschap.
Omdat veel mensen incontinentie beschouwen als een ziekte, verwachten zij ook dat het als zodanig kan worden behandeld. Het komt regelmatig voor dat iemand naar de dokter gaat met dit probleem en dan verrast is dat de behandeling niet alleen gericht is op de incontinentie. De dokter gaat op zoek naar de oorzaak van het probleem en zal een behandeling kiezen die gericht is op de stoornis die de incontinentie veroorzaakt.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent incontinentie als een sociale aandoening. Het wordt beschouwd als een aandoening die op grote schaal voorkomt in de samenleving en het dagelijkse leven van veel mensen bemoeilijkt. Bekijk welke risicofactoren er zijn voor urine-incontinentie.

Urine-incontinentie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen

Urine-incontinentie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, met name lichte incontinentie. De oorzaak hiervan ligt in de anatomische verschillen tussen vrouwen en mannen. Ongeveer 25% van de vrouwen en 12.5% van de mannen krijgen, in verschillende levensstadia, te maken met een vorm van incontinentie. Klik op vrouwen en mannen om meer te weten te komen over urine-incontinentie bij vrouwen en mannen.

Het bevestigen van een absorberend product is niet moeilijk

Het hangt af van het soort product of het moeilijk of gemakkelijk is in gebruik. Ook hangt het af van de vaardigheden van de persoon die het bevestigt. Inlegverband en pants zijn over het algemeen gemakkelijk in gebruik. Andere producten eisen wat meer vaardigheden. Het is belangrijk dat absorberende producten op de juiste wijze worden aangelegd, voor een optimaal draagcomfort en om lekkages te voorkomen.

De blaasinhoud is 3 liter

Veel mensen weten niet precies hoe hun lichaam functioneert en hoe hun organen eruit zien. Op de vraag hoe groot de blaasinhoud is, zitten veel mensen er ver naast met hun antwoord. Sommige denken dat de blaas een paar liter urine kan bevatten. Door het uitvoeren van een klein experiment kan worden aangetoond dat dit praktisch onmogelijk is. Neem een plastic zak en vul deze met 3 liter water. Hoe groot wordt de zak met inhoud? Is het mogelijk om zo’n grote blaas te hebben? Absoluut niet.

Iemand met incontinentie kan niet op reis

Mensen met incontinentie trekken zich vaak terug uit het sociale leven. Zij reizen liever niet en blijven meestal thuis. Zij zijn bang buitenshuis niet op tijd naar het toilet te kunnen, omdat dat kan leiden tot onaangename situaties. Incontinentie betekent echter niet dat mensen niet meer kunnen genieten van het leven. Wij moedigen mensen met urine-incontinentie juist aan om een actief leven te leiden, leuke dingen te ondernemen en te reizen.
De verscheidenheid aan absorberende incontinentieproducten maakt het mogelijk om te genieten zonder bang te zijn voor lekkages. Zo is er incontinentieverband dat per stuk verpakt is en daardoor gemakkelijk mee te nemen in de handbagage.
Ga naar het assortiment Seni producten voor de keuze van het geschikte product.

Oefeningen kunnen de controle over de blaas herstellen of verbeteren

De controle over de blaas kan worden verbeterd door kegeloefeningen. Door deze regelmatig uit te voeren worden de bekkenbodemspieren versterkt en leert men de spieren rondom de urinebuis bewust aan te spannen en te ontspannen. Dit is van belang bij inspanningen als lachen, niezen, hoesten, tillen en sporten, dus wanneer stressincontinentie kan optreden. De oefeningen zijn voor iedereen, ongeacht de leeftijd, gemakkelijk uit te voeren. Ook mensen met beperkte mobiliteit kunnen ze doen. Al na enkele weken is er resultaat te bemerken. Klik hier voor de kegeloefeningen.

Incontinentie leidt tot een gebrekkige persoonlijke hygiëne

Er zijn een groot aantal gespecialiseerde huidverzorgingsproducten verkrijgbaar, waarmee de huid eenvoudig kan worden verzorgd en de hygiëne gehandhaafd.
Het is belangrijk bij incontinentie om de huid rondom de intieme delen droog te houden en roodheid te voorkomen. Roodheid is vaak het gevolg van blootstelling aan irriterende factoren, zoals urine. Een fris gevoel en het voorkomen van urinegeur is ook erg belangrijk. Dit is goed mogelijk met het gebruik van Seni Care huidverzorgingsproducten en Seni absorberende producten.

Urine-incontinentie komt ook voor bij kinderen

Ongecontroleerd urineverlies is normaal bij kleine kinderen, omdat ze nog moeten leren controle houden over hun blaas. In de loop van de tijd leren kinderen dit beheersen. Ongecontroleerd urineverlies, met name bedplassen, is niet iets om je zorgen over te maken bij kinderen onder de 5 jaar, maar het moet ook niet worden genegeerd.
Sommige kinderen blijven incontinent, wat kan samenhangen met diverse stoornissen. De meest voorkomende vorm van incontinentie bij kinderen is bedplassen, maar er zijn ook kinderen die overdag urine verliezen. Als een kind last heeft van incontinentie, dan is het belangrijk om de juiste beschermende producten te gebruiken. Dit kunnen babyluiers zijn, Seni Kids slips of de kleinste maat incontinentieproducten voor volwassenen. Kinderen die hun plas niet kunnen ophouden voelen zich vaak onzeker en beschaamd en zijn bang voor de reacties van anderen. Het is van belang om te blijven beseffen dat het kind er niets aan kan doen. Bezorg het geen schuldgevoel door te straffen of te kleineren. Het is beter om het kind te ondersteunen en uit te leggen wat de oorzaak is van het urineverlies. Voor meer informatie over incontinentie bij kinderen, ga naar Kinderen.

Incontinentie tijdens de zwangerschap en kraamperiode gaat niet meer over

Zwangerschap is een behoorlijke belasting voor het lichaam van de vrouw. Hormonale veranderingen en de groeiende foetus zijn van invloed op het functioneren van de urinewegen, waardoor het mogelijk is dat urine-incontinentie optreedt. Na de geboorte van het kind zijn de bekkenbodemspieren verslapt en functioneren daardoor minder goed, zodat ook tijdens de kraamperiode urine-incontinentie kan optreden. Na de bevalling heeft het lichaam ongeveer 6 tot 8 weken nodig om terug te keren naar de normale staat. Wanneer het lichaam zich herstelt zullen ook de aandoeningen verdwijnen die gerelateerd zijn aan de zwangerschap, waaronder urine- incontinentie. Door kegeloefeningen te doen kan het herstelproces van het lichaam worden versneld. Klik hier voor kegeloefeningen.

Iemand die bedlegerig is zal altijd last krijgen van doorligwonden

Het is waar dat bedlegerige mensen met incontinentie vaak last hebben van roodheid en doorligwonden, maar dit kan worden tegengegaan. Als de huid voortdurend wordt blootgesteld aan druk, hoge temperatuur en vocht, is de kans op huidbeschadigingen groot. De juiste verzorging, veelvuldige verplaatsing van de lichaamspositie en het gebruik van ademende absorberende producten helpen huidproblemen te verminderen en zelfs te voorkomen. Met preventieve behandeling is het mogelijk om de huid van bedlegerige mensen in goede conditie te houden. Meer lezen over decubitus voorkomen? Klik hier.