Prostaatproblemen

De meest voorkomende oorzaak van urine-incontinentie bij mannen is prostaatvergroting. De prostaat is een klier die net onder de blaas rond de urinebuis van de man ligt. De prostaat maakt vocht aan waardoor de zaadcellen na een zaadlozing buiten het lichaam langer actief blijven. Goedaardige prostaatvergroting is een normaal ouderdomsverschijnsel, maar kan wel aanleiding geven tot problemen aan het urinewegstelsel. Bij veel mannen boven de 45 jaar wordt de prostaat groter door hormonale veranderingen in het lichaam.

Wie betreft het?

Bijna alle mannen krijgen op latere leeftijd te maken met prostaatvergroting. Veel mannen hebben geen klachten, maar een aantal krijgt wel last van de symptomen. Voor mannen boven de 45 jaar is het raadzaam om ieder jaar de conditie van de prostaat te laten controleren bij de arts. Bij problemen aan het urogenitale systeem is het nodig een uroloog te raadplegen. Vroegtijdige ontdekking van prostaatvergroting kan veel leed voorkomen. Nalatigheid kan namelijk leiden tot ernstigere klachten als prostaatkanker.

Wat is de aard van het probleem?

Normaal gesproken heeft de prostaat de grootte van een kastanje. Het doet geen pijn wanneer je er op drukt, de prostaat veert mee en heeft een glad oppervlak. Als de prostaat groter wordt dan drukt deze op de urinebuis, wat leidt tot vernauwing van de urinebuis en mogelijke plasproblemen. Complicaties ontstaan vaak bij een sterk vergrote prostaat en wanneer de urinebuis ernstig is vernauwd. Er kan dan na het plassen urine in de blaas achterblijven, urineretentie geheten, wat het ontstaan van een (terugkerende) blaasontsteking en blaasstenen bevordert. Urineretentie kan ook uitrekking en verslapping van de blaaswand veroorzaken, wat kan leiden tot constant lekken van urine.

De meest voorkomende symptomen van prostaatvergroting:
 • pollakisurie (hoge plasfrequentie zonder toename van urineproductie)
 • nachtelijk urineren
 • plotselinge aandrang om te plassen
 • minder krachtige urinestraal
 • onderbroken urinestraal
 • nadruppelen
 • gevoel van een volle blaas na het plassen
 • moeite met urineren

Opgelet! Deze symptomen kunnen ook voorkomen bij andere aandoeningen. Raadpleeg daarom altijd een arts wanneer u één van bovenstaande klachten ervaart.

Diagnose

De specialist zal vragen, klachten en onderzoeksmogelijkheden bespreken om een diagnose te kunnen stellen.

Het onderzoek omvat:
 • medisch vraaggesprek – inventarisatie van de (plas)klachten en de invloed ervan op het leven van de patiënt.
 • rectaal onderzoek – beoordeling van de grootte, vorm, stevigheid en het oppervlak van de prostaat. Hierbij wordt een gehandschoende, glad gemaakte vinger via de sluitspier in de endeldarm gebracht.
 • laboratorium testen – urinetest, bloedonderzoek, meting concentratie PSA (Prostaat Specifiek Antigeen), enz.
 • aanvullend onderzoek, waaronder echografie en uroflowmetrie.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de omvang van de prostaatvergroting
 1. Bij een goedaardige prostaatvergroting zonder bijkomende klachten is alleen een preventieve behandeling nodig. De grootte en het functioneren van de prostaat worden in de gaten gehouden. De patiënt dient ieder jaar te worden onderzocht en wordt geacht de adviezen van de arts op te volgen.
 2. Bij een goedaardige prostaatvergroting met urinewegklachten kan een behandeling met medicijnen worden toegepast. Dit heeft vooral effect in de beginfase, wanneer de klachten relatief mild of matig zijn.
 3. Een operatieve ingreep wordt geadviseerd bij ongeveer 10% van de gevallen van prostaatvergroting. De uroloog verwijdert operatief al het klierweefsel dat de urinebuis dicht drukt.

Opgelet! Een goedaardige prostaatvergroting is geen kwaadaardige tumor. Toch is het belangrijk de klachten niet te negeren, maar een diagnose te laten stellen en onder controle te blijven.

Wat kun je zelf doen?

 • Ga naar de arts voor een onderzoek als u ouder dan 45 jaar bent. Mocht de prostaat vergroot zijn en een behandeling nodig, dan is het beter deze zo snel mogelijk toe te passen.
 • Stel een doktersbezoek niet uit bij verschijnselen van prostaatvergroting. Hoe eerder een diagnose wordt gesteld, hoe gemakkelijker en sneller de behandeling kan verlopen.
 • Urine-incontinentie is een lastig probleem. Als u last heeft van urineverlies, gebruik dan een comfortabele en discrete bescherming als Seni Man incontinentieverband.