Verzorging en comfort

Zorgen voor iemand die dagelijks hulp nodig heeft kost veel energie en is fysiek een zware taak, vooral wanneer de zorgvrager bedlegerig is. Het is beter om rugklachten, spierblessures en dergelijke zo veel mogelijk te voorkomen. De zorg wordt minder zwaar en efficiënter door de ruimte goed in te delen en zoveel mogelijk obstakels te verwijderen.

Enkele adviezen voor meer gemak en comfort

  • Wanneer de zorgvrager zelfstandig naar het toilet kan, zorg dan voor een gemakkelijke doorgang naar het toilet of plaats een bedpan of urinaal naast het bed. Wanneer de zorgvrager bedlegerig is, zorg dan dat u gemakkelijk rondom het bed kunt komen. Leg alle benodigdheden in de buurt, zoals incontinentiemateriaal, bedpan of katheters.
  • Gebruik speciale verzorgingsproducten voor de huid van uw dierbare. Producten die de huid in goede conditie houden en niet uitdrogen en die beschermen tegen huidirritaties en doorligwonden. Een goede huidverzorging werkt preventief en voorkomt huidproblemen die moeilijk te genezen zijn. Bovendien geeft het een comfortabel en fris gevoel.
  • Gebruik reinigingsproducten die geen water nodig hebben, bijvoorbeeld Seni Care wash cream 3 in 1. Met deze producten kunt u de huid snel reinigen zonder het bed nat te maken.
  • Gebruik hygiënische wegwerpproducten, zoals Seni Care washandjes en airlaid tissues. Deze producten zijn huidvriendelijk en handig voor het aanbrengen van huidverzorgingsproducten. Na gebruik kunnen ze worden weggegooid.
  • Wanneer uw dierbare moet worden geholpen bij het eten, dan zijn Seni Care slabben met zakje heel handig. Ze beschermen de kleding tegen knoeien en zijn te gebruiken als servet om het gezicht schoon te maken.
  • Verplaats uw dierbare op een veilige manier. Hierdoor voorkomt u rugpijn, spierblessures en andere mogelijke verwondingen bij zowel uzelf als bij uw dierbare.
  • Schaf, indien mogelijk, speciale verpleegartikelen en hulpmiddelen aan voor de verzorging, zoals krukken, rolstoel, looprek, tillift en speciaal bed. Vaak kunnen deze hulpmiddelen ook gehuurd worden bij thuiszorgcentra.
  • Zorg voor een anti-decubitus matras wanneer de zorgvrager een groot deel van de tijd in bed doorbrengt. Dit voorkomt het ontstaan van doorligwonden.
  • Gebruik zacht beddengoed en geef uw dierbare kleding van natuurlijke materialen. Hierdoor is er minder kans op huidirritaties, huidontstekingen en doorligwonden. Kleding van natuurlijke materialen houdt warmte vast zonder te verhitten, omdat het zowel lucht als vocht doorlaat. Er wordt minder in getranspireerd, wat bijdraagt aan het welbevinden van uw dierbare.

Voor meer informatie over huidverzorgingsproducten en aanvullende producten, ga naar Seni Care. Voor praktische adviezen over de verzorging van een dierbare, ga naar Praktische adviezen voor zorgverleners.