Zorg voor jezelf

Wanneer een kind, ouder of ander familielid langdurig ziek wordt, dan verandert er veel in het leven van de betrokkenen. Het organiseren van zorg kost veel tijd en energie en vereist fysieke en mentale kracht. De verzorging brengt vaak hoge kosten met zich mee, wat weer financiële problemen kan veroorzaken.

De dierbare die verzorging nodig heeft staat centraal. Het komt regelmatig voor dat zijn of haar gezondheid in de loop van de tijd achteruit gaat en dat het herstellingsproces traag verloopt. De lichamelijke of geestelijke conditie van uw dierbare brengt fysieke pijn, hulpeloosheid, of emotionele dilemma’s met zich mee.

De situatie van de dierbare heeft grote invloed op de naaste omgeving

  • Fysiek – mantelzorgers stoppen veel tijd en energie in de dagelijkse verzorging
  • Emotioneel – de betrokkenen ervaren sterke emoties die ze meestal niet eerder hebben meegemaakt. Zij moeten leren omgaan met de situatie en het een plaats geven in hun leven.
Mantelzorg vereist fysieke en mentale kracht. Om kracht te vinden en een positieve houding vol te houden, is het belangrijk dat je jezelf niet wegcijfert en rekening houdt met de eigen behoeften. De verzorging wordt anders steeds zwaarder en uitputtender, negatieve gedachten kunnen de overhand krijgen en de motivatie verdwijnt. Hier zal de zorgvrager ook onder lijden.

Hoe kun je negatieve gevoelens onder controle krijgen en een positieve houding aannemen? Ga naar aandacht voor emoties voor meer informatie over veelvoorkomende gevoelens bij de verzorging van een dierbare. Klik hier voor advies over hoe je de zorg rondom een dierbare kunt organiseren.